Το νέο γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης

Το νέο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης Ε.Ο.Ε.», δηµιουργήθηκε στη θέση του ιστορικού σταδίου, που αποτελούσε για δεκαετίες την έδρα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.
Το παλιό στάδιο κατεδαφίστηκε το Μάιο του 2003 και σε χρόνο ρεκόρ των 14 µηνών (428 ηµέρες για την ακρίβεια) κατασκευάστηκε ένα νέο υπερσύγχρονο καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο χωρητικότητας 33.334 θέσεων, οι οποίες είναι πλήρως στεγασµένες.

Olympiacos (0) v CHELSEA (0) - Champions League - Athens

Φωτογραφία του Mark Freeman, στο Flickr

Η µελέτη για την κατασκευή του περιλαµβάνει, τόσο την κύρια κτιριακή και αθλητική εγκατάσταση, όσο και τη διαµόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.
Η χωροθέτηση του έγινε στη διαθέσιµη έκταση µε τον κύριο άξονα του αγωνιστικού χώρου προσανατολισµένο από Νότο προς Βορρά, όπως και το Ποδηλατοδρόµιο. Ο σχεδιασµός της γεωµετρίας του και η λειτουργικότητα του, υπερκαλύπτουν τις διεθνείς προδιαγραφές, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες για τη διεξαγωγή και την παρακολούθηση ενός αγώνα.

Η φυσιογνωµία του έργου είναι συµβατή µε τα χαρακτηριστικά της θέσης του στο Φαληρικό Όρµο. Κυρίαρχα στοιχεία της αποτελούν τo µέταλλο.

Το πλήθος µέσω 20 κλιµακοστασίων, µιας ράµπας (από το ισόγειο) και µιας γέφυρας (απευθείας από το σταθµό του ΗΣΑΠ), ανέρχεται στο βασικό επίπεδο κίνησης και εισόδου στο κοίλο.

Στα τρία τελευταία επίπεδα του κτιρίου, στη Δυτική πλευρά, χωροθετούνται το VIP LOUNGE, το εστιατόριο, το Champions Club, 40 σουίτες, οι χώροι τηλεοπτικής κάλυψης και σχολιαστών και το control room του γηπέδου.

Εκεί διαµορφώνονται 34 θύρες εισόδου (µε αρίθµηση 1 έως 35, χωρίς το νούµερο 13) προς τις κερκίδες, όπου υπάρχουν 33,334 θέσεις. Στο γήπεδο αυτό υπάρχουν χώροι υγιεινής (24 µονάδες), και αναψυκτήρια (12 µονάδες), για την άµεση εξυπηρέτηση του κοινού. Χώροι υγιεινής για άτοµα µε ειδικές ανάγκες διαµορφώνονται στο ισόγειο, δίπλα στις ράµπες,
προσβάσεις ΑΜΕΑ (2 µονάδες), και στο βασικό επίπεδο κίνησης.

Όσο αφορά τον σχεδιασμό του γηπέδου έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην κατασκευή του αγωνιστικού χώρου. Επιπλέον έχει γίνει ειδική μελέτη για την κατασκευή της οροφής έτσι ώστε να αποδίδει την καλύτερη δυνατή ακουστική και παράλληλα τον σωστό φωτισμό. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι παρά την αρχική πρόβλεψη για συνολικό κόστος κατασκευής 60 εκ. ευρώ, τελικώς επενδύθηκαν επιπλέον 2 εκ. ευρώ με σκοπό να βελτιωθεί τόσο το επίπεδο ασφαλείας του γηπέδου όσο και γενικότερο το επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρονται στους φιλάθλους.

Πηγή: http://www.olympiacos.org/stadium-new-karaiskaki

 

Leave a Reply