Η Θύρα 7 και η ιστορία της

Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 1981, µέρα ηλιόλουστη, µέρα ποδοσφαιρική, όπως κάθε Κυριακή για τους φιλάθλους του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. Το Πρωτάθληµα συμπλήρωνε την 20ή Αγωνιστική με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ να υποδέχεται την ΑΕΚ που απείχε δύο βαθμούς από τον πρωτοπόρο Θρύλο.

Το γήπεδο ήταν κατάµεστο, καθώς όλα τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί και το τραγούδι των φιλάθλων που βρίσκονταν στις κερκίδες δεν προδίκαζε σε καµία περίπτωση τα όσα θλιβερά θα ακολουθούσαν. Ο αγώνας ξεκίνησε στις 15:15 και η οµάδα µας είχε παραταχθεί µε τους: Σαργκάνη, Κυράστα, Βαµβακούλα, Παπαδόπουλο, Νοβοσέλατς, Κουσουλάκη, Περσία, Νικολούδη, Αναστόπουλο, Ορφανό και Γαλάκο.

Ο αγώνας ήταν ένας θρίαµβος για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, καθώς έληξε µε 6-0: µε τρία γκολ του Γαλάκου (30΄, 53΄, 84΄), ένα του Κουσουλάκη (68΄), ένα του Ορφανού (75΄) και ένα του Βαµβακούλα (80΄). Στις κερκίδες επικρατούσε ενθουσιασµός και ο κόσµος τραγουδούσε. Πιο ενθουσιώδεις, όπως πάντα οι φίλαθλοι της θύρας 7, οι οποίοι πάνω στον ενθουσιασµό τους άρχισαν να φεύγουν από την συγκεκριµένη εξέδρα προκειµένου να πάνε στον χώρο έξω από την θύρα 1, από την οποία έβγαιναν οι ποδοσφαιριστές για να τους αποθεώσουν. Το κακό δεν άργησε να γίνει.

Η πόρτα ήταν κλειστή ή κατ’ άλλους µισάνοιχτη και ο κόσµος που έβγαινε πολύς. Ένα γλίστρηµα στις σκάλες ήταν αρκετό για να αρχίσει η τραγωδία. Ο ένας έπεφτε πάνω στον άλλο και από πίσω έρχονταν όλο και περισσότεροι φίλαθλοι, οι οποίοι δεν γνώριζαν τι συνέβαινε µπροστά. Όσοι βρίσκονταν στην σκάλα και κοντά στην πόρτα κυριολεκτικά στριµώχθηκαν και ποδοπατήθηκαν. Το αποτέλεσµα ήταν µια τραγωδία που όµοιά της δεν έχει ξαναγνωρίσει το Ελληνικό ποδόσφαιρο. 21 νεκροί, 21 νέα παιδιά που πήγαιναν να γιορτάσουν τη νίκη της οµάδας που αγαπούσαν, αλλά και δεκάδες τραυµατίες.

Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα όλοι µας θυµόµαστε τον τραγικό χαµό των 21 φιλάθλων και θρηνούµε κάθε χρόνο, στις 8 Φεβρουαρίου, την απώλειά τους. Στη µνήµη τους έξω από το νέο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» υπάρχει µνηµείο, ενώ µέσα στις κερκίδες και πιο συγκεκριµένα στην θύρα 7, υπάρχουν 21 µαύρα καθίσµατα τα οποία αντιστοιχούν στα παιδιά που τόσο άδικα έφυγαν από κοντά µας.

Πηγή: http://www.olympiacos.org/stadium-gate-7

Leave a Reply