Ο “ξανθομάλλης” Παρ Ζέτερμπεργκ

Ήταν το καλοκαίρι του 2000, όταν ο Ολυμπιακός αναζητούσε έναν μέσο, ώστε να σηκώσει το βαρύ φορτίο της οργάνωσης του παιχνιδιού στη μεσαία γραμμή των “ερυθρόλευκων”. Ο Γιάννης Μαντζουράκης, προπονητής τότε του Ολυμπιακού, εισηγείται την απόκτηση ενός ξανθού Σουηδού μέσου, ο οποίος αγωνίζονταν στην Άντερλεχτ. Το όνομα αυτού; Παρ Ζέτερμπεργκ.

Ο Παρ Ζέτερμπεργκ γεννήθηκε στο Φάλκενμπεργκ της Σουηδίας και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα με τη φανέλα της ομάδας της πόλης του. Η βέλγικη Άντερλεχτ ξεχώρισε γρήγορα το ταλέντο του παίκτη και τον έκανε άμεσα δικό της. Στην τελευταία ο Ζέτερμπεργκ δεν αγωνίστηκε σε πολλά παιχνίδια και μεταγράφηκε στην Σαρλερουά. Εκεί έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις και προκάλεσε ξανά το ενδιαφέρον της Άντερλεχτ, η οποία τον απέκτησε ξανά. Τα επόμενα χρόνια ο ίδιος έγινε ο ηγέτης της ομάδας και μέτρησε περισσότερες από 190 συμμετοχές και 51 γκολ.

Το 2000 ο Παρ Ζέτερμπεργκ αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό και στην αρχή η αμφισβήτηση για το ταλέντο του ήταν μεγάλη. Παρότι αγωνίζονταν στα περισσότερα παιχνίδια ως βασικός, η απόδοσή του δεν ήταν καλή. Μετά την απομάκρυνση του Γιάννη Μαντζουράκη από τη θέση του προπονητή, ο παίκτης βρέθηκε στον πάγκο. Ο Τάκης Λεμονής δεν τον είχε στις πρώτες του επιλογές, αλλά κατά τη διάρκεια της σεζόν ο ίδιος απέδειξε πως είχε το ταλέντο και τις ικανότητες να ηγηθεί της μεσαίας γραμμής της ομάδας.

Μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού από τον Όλεγκ Προτάσοφ, ο Παρ Ζέτερμπεργκ πραγματοποίησε τις καλύτερες εμφανίσεις του με την “ερυθρόλευκη” φανέλα. Η απαξίωση προς το πρόσωπό του έγινε γρήγορα αναγνώριση και ο ίδιος έγινε σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων του Ολυμπιακού.

Η καριέρα του στο λιμάνι τελείωσε το 2003. Ο Παρ Ζέτερμπεργκ στον Ολυμπιακό πραγματοποίησε συνολικά 52 συμμετοχές και πέτυχε 7 γκολ. Την επόμενη σεζόν επέστρεψε στην Άντερλεχτ, με την οποία αγωνίστηκε μέχρι και το 2006. Θα μπορούσαμε να στοιχηματίσουμε στο ότι ο Παρ Ζέτερμπεργκ είνα ένας από τους πιο αγαπημένους παίκτες που πέρασε από τον Ολυμπιακό με τεράστιο ταλέντο.

Leave a Reply